Semesterdag

Passat på att ta en semesterdag så det blir ledigt i 4 dagar över midsommar.

Sitter hos faster Märta som sover. Tänk vad jag saknar våra stunder när vi pratade om ditt o datt. Men så är ju livets gång.

I går fyllde Albin 5 år och Baby Yoda var klar. Nu önskar sig Pelle en lika dan så bara att börja på en ny. Inte riktigt min grej med pilliga saker men det går ju fort. Sedan får det bli satsning på Peters tröja, har redan stickat på den i 3 månader. Tur det är sommar nu och inte så stort behov av varma tröjor.

Idag står veckohandling på programmet. Hade nästan gjort klart beställningen till Ica när något hände och beställningen försvann och då var det försent att boka nytt så nu blir det till att handla i butik. Sedan ska jag hämta Pelle och Albin, deras sista dag på förskola o fritids innan sommaruppehåll.

Tänk att få börja dagen i trädgård och växthus. Önskar att varje dag vart så. Längtar efter att sluta jobba men ännu är det några år kvar.

Tänker tillbringa mycket tid med trädgården de närmaste dagarna.

Får man va så här trött?

Lördag kväll och i säng kl 22.00. Lite finns väl kvar av reaktionen från vaccinet men ändå.

Haft barnbarnen idag, så underbart. Pysslat, bakat badat och myst.

På onsdag fyller Albin 5 år. Önskar sig Baby yoda som jag innan idag inte visste vad det var😊 men i kväll har jag börjat virka en liten. Bild kommer om den blir klar.

I morgon är det tänkt att jag ska jobba i trädgården och ev åka och köpa 5 års present.

Natti natti nu ska tanten sova

Andra sprutan

Igår fick jag andra sprutan. Kände mig trygg med att även den skulle vara utan reaktion men här ligger jag på soffan. Trött och huvudvärk så det fungerade inte ens att jobba hemifrån. Får hoppas det är kortvarigt då vi lovat att ha barnbarnen i helgen när föräldrarna jobbar.

Ser fram emot en dag med Pelle och Albin. Köpt nya Textilpennor och några örngott som jag tänkte att de kunde rita på. Sedan hoppas jag få hjälp att skriva på stenar till grönsakslandet så det syns vad jag odlar. Blir fint med lite barnstil.

Givetvis ska vi även bada, äta glass och om vi hinner baka något.

Älskade barnbarn vad vore livet utan er. Troligen okej men mycket tråkigare. 😊

Gurkorna i hydroodlingen har växt och ger fler gurkor än vi hunnit äta. Men så goda.

Har i alla fall fått till lite bröd idag mellan stunderna på soffan. Så himla roligt med #foccaciaart

Söndag kväll

Vi kom hem på eftermiddagen och eftersom Stefan skulle sitta på kontoret med momsredovisning blev det en tur till faster Märta. Något piggare idag när jag kom men nu sover hon gott och jag tänker stax åka hem.

Nu har de släppt lite på restriktionerna och man kan komma när man vill. Skönt innan kändes det nästan som de gamla hamnat i fängelse.

I morgon är det jobb igen, hoppas allt med morgondagens sammanslagningen av förskolorna på grund av studiedag fungerar. Nu har vi två veckor att fixa för sommarförskolan och sedan direkt på nästa planering inför studiedag i augusti. Mitt i allt detta är juni och augusti de intensivaste månaderna inför nästa studieår. Ska bli skönt med semester om fem veckor.

Ibland känns det som jag inte kommer att orka en dag till. Men bara att kämpa på, kan ju inte lämna min kollega med allt för sammanslagningarna.

Nej nu bär det av hemåt igen.

Midsommarblomster

En tur med husbilen

Helgen tillbringar vi i husbilen. Som flera gånger innan börjar vi med Vänersborg, middag på Koppargrillen och natten på marinans ställplats.

Helgens tur var tänkt att bli en tur med Stefans kusin räkmacka i Värmskog och någon trevlig ställplats men en krånglande rygg satte stopp för deras tur. I stället tillbringade vi några timmar hos dem innan vi själva åkte vidare. I kväll är vi i Håverud och en trevlig kvällspromenad i vackert väder. Lite blåst höll knott borta.

Lite dåligt samvete för fastern som försämrats mycket på sista veckan. Men ibland måste man välja sig själv och sitt välbefinnande först. Behövde verkligen en helg utan måsten. Kanske hinner en tur till henne i morgon eftermiddag.

Sommar

Äntligen, i kväll åt vi årets första sill och färskpotatis. Sedan blev det årets första poolbad 27 grader har den kommit upp till sedan i måndags när den var färdigfylld.

Hann även med ett brödbak i kväll. Foccacia som blev både vacker och god. https://glutenfriagodsaker.allas.se/baka-glutenfritt/glutenfri-focaccia/

I kväll lyser de nya solcellslamporna fint på altanbordet. Synd att knotten har kommit denna veckan annars hade det blivit en natt på altanen. Tur att vi passade på förra helgen för nu får vi nog vänta till senare i sommar när knottsäsongen är över.

Har haft en sådan här chef på senare år. Synd att det blev omorganisation och vi miste bästa chefen någonsin.

Pandemin och våra äldre

Känner mig väldigt kritisk till besöksförbudet i äldreomsorgen. En äldre släkting med begynnande demens när pandemin startade. Hennes enda glädje var våra besök, vi kunde fortfarande föra ett samtal och hon blev glad över besöken. Sedan kom besöksförbudet och efter några månader utan besök kom så besöksskärmen, bättre än inga besök men med nedsatt hörsel hörde hon ingenting men var ändå glad att se oss. Efter ett par misslyckade besök skaffade jag ett par hörlurar och tog med två telefoner en kopplad till hennes lurar och en att prata i. Det blev i alla fall lite kvalitet och glädje av besöken. Fram mot hösten blev det för kallt och besöken ohållbara. När vi äntligen fick komma in på boendet igen var hon så försämrad i sin demens. Personalen på boendet hade inte kunskap eller tid att stimulera henne så hon låg mest ensam i sin säng. Av och till var det besöksförbud på grund av smitta på boendet. Över jul o nyår var det besöksförbud. I januari kom förslag från boendet att hon skulle flytta till demensboende. Då gick allt fort ena veckan beslut nästa kom erbjudande och veckan därpå flyttade hon. Denna stora förändring och ännu ett besöksförbud gjorde att hon rasade fullständigt. Nu känner hon inte alltid igen oss när vi kommer, hon vill bara sova.

Min slutsats av detta år och hur man hanterat våra äldre är en stor katastrof. Ett liv som avslutas med ett drygt år i socialmissär. Nej hon är inte död men lever ett liv helt utan glädje och livskvalitet där vi har svårt att få kontakt.

Mer lessen för hennes skull än arg men tror tyvärr inte hon är den enda som förlorat sitt själsliga liv.

Att sitta hos henne och stickade känns helt rätt då hon alltid haft ett handarbete på gång.

Fick för några veckor sedan ett mail från boendet med restriktioner för besök. Alla besök ska bokas och både bokningar och besök skulle ske på vardagar fram till kl. 17.00. Ett äldreboende värre än en fångvårdsanstalt. När jag sedan fick fatt i chefen menade hon att det bara var rekommendationer vilket det inte stod i mailet. En vecka senare kom rättelse att det bara var en önskan men fortfarande ska besök bokas och helst dagen innan. Har till och med blivit nekad på grund av att det var mest vikarier som jobbade. Ska vi anhöriga känna oss som en belastning? Personal kommer och öppnar ytterdörren och följer oss till rummet och man följer oss ända till ytterdörren när vi ska gå. Munskydd ska bäras hela besöket och ett avstånd på 2 meter ska hållas. Med vår anhörigs demens och hörselnedsättning varken hör hon eller känner igen oss så där är jag trotsig. Det blir både kram och närhet och munskydd av så hon ser vem jag är. Vi är båda vaccinerade så risken borde vara liten.

I morgon gör jag ett nytt besök och ska försöka hjälpa henne att tvätta håret om hon orkar. Något av sitt gamla jag har hon kvar, envishet och viljan att bestämma själv vilket gör det svårt att hjälpa henne. Får hålla tummarna för att det fungerar i morgon.